måndag 1 juni 2015

TYKY-dag

I torsdags var vi lärare iväg på TYKY-dag tillsammans med Vako. TYKY är en dag som ger personalen möjlighet att förbättra och upprätthålla sin arbetsförmåga (TYöKYky) samt en dag för att förbättra sammanhållningen och vi-andan. Arbetsgivaren ger en liten summa euron per person och sedan får varje enhet välja vad de vill göra.

De senaste åren har vi på Mi hållit vår dag tillsammans med Vako. Vi har kombinerat motion och kultur på ett bra sätt och hållit oss i hemknutarna. Här finns mycket vackert och nyttigt att inhämta. Ett år besökte vi Borgå där vi hade stolyoga, intog en hälsosam vegetarisk lunch och på eftermiddagen tog vi en guidad promenad i Gamla stan. Bland annat stod vi på en bakgård till ett gammalt hus och hoppades smått på att Remu Aaltonen (trummisen) från Hurriganes skulle visa sig. Det gjorde han dessvärre inte så vi fick snällt lov att vandra vidare.

Ett annat år åkte vi iväg österut och simmade i den då nyrenoverade simhallen i Karhula, intog en god och närande lunch på maritimcentret Vellamo. Dagern avslutades med en guidad tur på samma ställe där vi fick ta del av Finlands sjöfartshistoria.

Förra året besökte vi Mustila arboretum i Elimä. Där vandrade vi runt en stekhet och solig vårdag i maj. En god sopplunch åt vi på Moisio gård. Efter lunchen gick vi på guidad rundtur i gården, som har en fascinerande historia och många fina konstverk. Dessutom arrangeras varje år lite olika utställningar. Innan vi åkte hem satt vi en stund ute i trädgården och bara njöt av samvaron och dagen.

I år beslöt vi att satsa stort och begav oss i torsdags ut på kryssning! Och inte vilken kryssning som helst utan en lokal kryssning på Kymmene älv med flotten Koskenhelmi.
Det är Hirvikoski skolas understödsförening i Pyttis kommun som bedriver den här kryssningsverksamheten.


Hitåt, till forsen Hirvikoski skulle vi väl inte?

Vilken led skall skepparen välja?

En namnlös öde ö.

Vi såg en hel del sjöfåglar bland annat en tam svan.
Vi forsade inte precis fram utan gled sakta och stilla. Rektorn hade ordnat med en riklig och välsmakande picknickkorg. Tack för det!

Lunchen intog vi på flotten och då var det redan så varmt att både flytvästar och rockar åkte av.


Så vackert och trolskt. Tänk så mycket fint det finns i vår närhet.

 På eftermiddagen besökte vi Eija's Garden i Strömfors. Där fick vi en guidad rundtur av ägarinnan.
Eija Keckman hälsar oss välkomna till hennes trädgård.

Tulpaner och Ormöga blommade.

Ett stort dammprojekt är på gång.

En hemlig trädgård enligt engelsk modell. Eijas råd för trädgårdsplanering är att ha skilt avgränsade områden för att undvika misch masch.

En härlig dag tog slut alldeles för fort. Nu stundar sommarlovet.

EN RIKTIGT SKÖN 
OCH 
HÄRLIG SOMMAR!




Text och foto: Inge Ekholm



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar